Ik sta in de badkamer en hoor een raar geluid. Als ik op onderzoek ga, zie ik een duif die vastzit tussen ons Frans balkon en de deur. Ik red de duif, niet wetende dat dit het begin is, van prachtig nieuw leven.

Nieuw leven in corona-tijdVogelnest
Meneer en mevrouw Duif voelden zich zo veilig bij ons, dat ze binnen een week een nest aan het maken zijn in de plantenbak die aan het Frans balkon hangt, bij de slaapkamer van mijn 5-jarige dochter. Nog geen week later ligt het eerste ei erin en twee dagen later ook het tweede ei. Mevrouw Duif is nog een beetje schichtig naar ons, maar dat verandert al snel. Ze went aan onze geluiden en mijn dochter zingt iedere avond hetzelfde liedje voor mevrouw Duif. Al snel kunnen we één van de balkondeuren rustig opendoen, zonder dat ze wegvliegt. Dit levert prachtige foto’s op. Iedere dag leggen we vast.

Kleine duifjesTurkse Tortelduif
Omdat de kinderen vanwege corona thuis aan het schoolwerk zitten, bedenk ik een opdracht: ‘zoek uit welke soort duif dit is’. Het duurt niet lang of zoonlief heeft het antwoord: een Turkse Tortelduif. Via een vriendin heb ik al de nodige informatie over het nestelen van deze duiven gehad en ook op internet is er natuurlijk genoeg over te vinden. Het klopte precies! Zestien dagen na het leggen van het eerste ei, ben ik met mijn dochter op haar kamer en komt meneer Duif op bezoek: zijn twee kleintjes zijn geboren! Wat een mooi moment om dit meteen vast te mogen leggen.

DuifDuifDuifDuif

DuifRazendsnelle ontwikkeling
Twee weken lang genieten we van de razendsnelle ontwikkeling van de kleintjes. Zo’n mooi gezicht als ze door hun moeder gevoed worden. We moeten wel geluk hebben om ze iedere dag een keer te zien, want vooral de eerste week zit Mevrouw Duif altijd bovenop de kleintjes. Na een week hebben ze al een aantal veren op de vachtjes. Mevrouw Duif is steeds vaker van het nest af en zit dan bovenop de lantaarnpaal tegenover ons huis de wacht te houden. Na twee weken zijn de kleintjes “af”. Er wordt geoefend met hun vleugels en 16 dagen na hun geboorte vliegen ze uit.

Vogelpoep
Ik was “gewaarschuwd” dat er veel vogelpoep zou liggen. Dat valt mij heel erg mee. Op de tegels eronder en op onze ramen zit niks. Natuurlijk verwijder ik wel meteen het nest en maak ik alles schoon, ik wil natuurlijk geen ongedierte in de slaapkamer van mijn dochter.

De bloembak is weer gevuld met nieuwe bloemen. Wij zijn benieuwd of meneer en mevrouw Duif nog een keertje terugkomen om bij ons een nest te maken. Mijn dochter mist ze! Duiven maken wel vijf keer per jaar een nest, maar vaak mislukt dit. Ze leggen vrijwel altijd twee eieren. Wij hebben dus geluk gehad, dat dit nest volledig is gelukt! Meneer en mevrouw Duif vliegen nog steeds bij ons in de buurt rond. Ze zitten nog steeds op de lantaarnpaal tegenover ons huis en af en toe eten ze van de zaadjes die ik soms neerleg.

Een vrolijke en leerzame ervaring in deze corona-tijd!

 

Susan Nijholt // www.yoema.nl

Susan Nijholt is eindredacteur van EigenHoutje Magazine.