Op 19 oktober 1875 legt burgemeester Samuel van Raven de eerste steen voor het Houtense gemeentehuis op De Brink (Het Plein). De locatie was een logische plek tegenover herberg De Roskam waar het bestuur van Houten al 140 jaar vergaderde.

Lang zit burgemeester van Raven er niet in, want in 1877 neemt burgemeester Waller zijn taak over. Die brengt veel tijd in het gebouw door. De functie van burgemeester brengt steeds meer werk met zich mee, waarbij hij ook het secretariaat van de gemeente bemande. Soms ’s zomers om 5 uur in de ochtend begint de burgemeester al met werken. Ook het gemeentebestuur vergadert hier en de burgemeester start zelfs een keer een gemeenteraadsvergadering om 6 uur in de ochtend. Voor de Houtense veldwachter is het gemeentehuis een uitvalsbasis. Achter het gemeentehuis, tegenover de huidige slijter, was de politiecel van Houten, waar burgers konden worden opgesloten.

Gemeentehuis Houten
Het gemeentehuis van Houten in 1941, uitgever Foka Den Haag
Plein Houten
De situatie in 2019

 

 

 

 

 

 

Ruim 40 jaar lang voldoet het gebouw voor burgemeester Waller. Maar tijdens de Eerste Wereldoorlog is er gebrek aan veel. Diverse producten gaan op de bon en de burgemeester wordt belast met de administratie van de distributiebonnen. Om dit in goede banen te leiden wordt een gemeentesecretaris aangenomen. Om kantoorruimte te creëren wordt het dak van het gemeentehuis opgetakeld en wordt er één verdieping tussen gebouwd. De gemeente Houten heeft in een keer twee keer zoveel kantoorruimte.

In 1944 wordt de openbare school ’t Groentje naast het gemeentehuis gebombardeerd. Deze school is niet meer te herstellen en de leerlingen worden ondergebracht in het gemeentehuis. Burgemeester Los en de gemeentesecretaris verplaatsen hun kantoor naar huize De Grund, het woonhuis van de burgemeester.

In 1957 krijgt Houten riolering en wordt De Brink gereconstrueerd. Het gebouw wordt afgebroken. Wie goed kijkt op het huidige Plein ziet schuin tegenover De Roskam enkele markeringstegels, waardoor de afmetingen van het gebouw terug zijn te zien.

 

Tekst: Frank Magdelyns
Foto’s: Collectie RHC Utrecht Zuidoost, uitgever: Foka Den Haag en Frank Magedelyns
Kijk voor meer artikelen van Oud Houten op: www.oudhouten.nl 

Lees hier meer over Mussertpalen in Houten.