Solderen, boren, programmeren, schroeven, zelf een computer bouwen. In de TechniekFabriek kunnen kinderen met (en zonder) een vorm van autisme het allemaal leren. Doel is om kinderen vooral te laten ontdekken waar ze goed in zijn. Daarnaast begeleidt de TechniekFabriek steeds vaker schoolklassen.

Aan een lange tafel voor het raam werken twee jongens samen. Bijtend op hun lip en met rode wangen solderen ze draadjes vast aan metalen reepjes. Vrijwilliger en oud-leraar Jan, vertelt hen de soldeerbout vast te houden ‘als een pen’. Vandaag maken ze in de workshop van de TechniekFabriek een elektrospel. ‘Yes’, roepen ze blij als er weer een draadje stevig vastzit.

Waar kinderen goed in zijn
De TechniekFabriek voldoet aan een grote behoefte in Houten, zegt Ankie Persoons (49). Samen met Annemarie van Grunsven nam zij in 2014 het initiatief voor het project. Ankie, moeder van een kind met autisme en ADHD, vond het jammer dat de school van haar zoon zo weinig ruimte bood aan technische vakken. ‘Als je op het speciaal onderwijs zit, krijg je toch onbewust de boodschap mee: je hebt een beperking. Veel nadruk ligt ook op het goed leren communiceren. Terwijl het zo belangrijk is om juist datgene waar kinderen met autisme wel goed in zijn meer aandacht te geven.’
In Houten bleek geen naschoolse activiteit te vinden op technisch gebied. Dat bracht Ankie en Annemarie, ook moeder van kinderen met autisme, op het idee zelf iets op te zetten. Ankie: ‘We klopten aan bij de gemeente en bij van Houten&Co, stuurden een persbericht naar lokale media, hielden een informatieavond en scharrelden een voorraadje tweedehands gereedschap bij elkaar. In november 2014 konden we onze eerste pilot houden. Dat bleek gelijk een doorslaand succes.’

“Het is belangrijk om datgene waar kinderen met autisme wel goed in zijn meer aandacht te geven”

Mix van kinderen
De TechniekFabriek richt zich op kinderen met, maar ook zonder een vorm van autisme. ‘Het mooie daarvan is dat kinderen die misschien heel verschillend zijn, zo leren om met elkaar om te gaan. Wat we in de praktijk zien: de kinderen kan het eigenlijk niet bommen welk stickertje op iemand is geplakt. Dat je een interesse deelt, is het belangrijkste.’
Voor veel kinderen met autisme geeft bezig zijn met techniek ook een toekomstperspectief. ‘Door bij ons al jong met die vaardigheden bezig te zijn, komen ze met voorsprong op de opleidingen binnen, wat de kans vergroot op een succesvolle schooltijd en op het krijgen van een baan.’

De Zevensprong
Het project is in de loop der jaren aardig uitgebreid. ‘We huren inmiddels drie eigen lokalen in basisschool De Zevensprong, hebben tussen de veertig en vijftig vrijwilligers en ontvangen wekelijks zestig kinderen tussen de acht en twaalf jaar. We geven techniek- en computerworkshops, maar begeleiden sinds enige tijd ook schoolklassen. Basisscholen moeten vanaf 2020 van de overheid technieklessen geven en wij bieden hen daarin alle ondersteuning. Daarnaast hopen we ooit een tienergroep te kunnen samenstellen.’

Vrijwilligers
De TechniekFabriek drijft op een enthousiaste groep vrijwilligers. Vrijwilligers zoals Jan, Ingo, Dorrit en Martin. Ingo: ‘Je krijgt zoveel terug voor de onvoorwaardelijke aandacht die je geeft. Kinderen zijn enorm trots op wat ze maken. Een bootje, een spel, een zelfgebouwde computer. Iedereen moet het zien. Opa en oma, maar ook de juf op school.’ Martin: ‘Het is prachtig dat kinderen hier echt leren samenwerken. Kinderen die in hun hele leven nog geen vriendje hebben gehad, vinden zo soms voor het eerst een maatje.’
Dorrit begeleidt naast naschoolse workshops, ook schoolklassen. ‘Vaak komt een klas klierend en lachend binnen, maar bij veel kinderen gaat het knopje halverwege om. Ze ontdekken dat techniek eigenlijk heel leuk is en dat zijn de kinderen die een volgende keer al om half negen trappelend op de stoep staan.’

“Kinderen leren hier echt samenwerken”

Vrijwilligers gezocht!
De TechniekFabriek zoekt nog zeker tien vrijwilligers. Je hoeft niet perse heel technisch te zijn om je aan te melden, wel moet je geduld hebben, het leuk vinden met kinderen om te gaan, betrouwbaar zijn en met je handen willen werken. Elk vrijwilliger krijgt een training en moet een verklaring van goed gedrag kunnen afgeven.

Voor meer informatie: www.detechniekfabriek.nu.

Tekst: Mariëtte Woudenberg, www.puurtaal.nl
foto’s: Paul van der Klei, www.paulvanderklei.nl