Herken je dat? Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op in een gezin. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om aandacht aan de kinderen te besteden. Familie of vrienden zouden dat wel kunnen oppakken, maar soms zijn die er niet of wonen ver weg. En dan …?! Buurtgezinnen.nl is er voor deze gezinnen.

Marijke van Tiggelen
Marijke van Tiggelen

Buurtgezinnen koppelt (tijdelijk) overbelaste vraaggezinnen aan steungezinnen in de buurt. Marijke van Tiggelen doet sinds juni 2018 de coördinatie in de gemeente Houten voor Buurtgezinnen.nl. Marijke: ‘Ik ontmoet wekelijks mooie gezinnen. Ieder met een eigen verhaal en elke ouder doet zijn of haar best voor het welzijn van de kinderen. Deze gezinnen komen via het consultatiebureau (GGD), het Sociaal Team, intern begeleiders van basisscholen of andere organisaties en hulpverleners. Gezinnen die overbelast zijn of dreigen te raken mogen zichzelf ook altijd aanmelden. Je hebt geen verwijsbriefje nodig.’

Op de website en sociale media verschijnen met regelmaat nieuwe oproepen van vraaggezinnen. Elk profiel is maatwerk. Marijke bespreekt wat er nodig en mogelijk is bij een steungezin. Soms een middag per week, een weekend per maand, op afspraak of een andere constructie, zoveel mogelijk passend bij de vraag.

Win-win
‘Soms is het gemakkelijker om meer kinderen in huis te hebben, omdat die elkaar vermaken. Steungezinnen vertellen mij vaak hoe fijn het is om voor de eigen gemeenschap iets terug te kunnen doen. Hoe mooi is het als je zelf geniet en toch meehelpt om het leven van kinderen en hun ouders een beetje aangenamer te maken? Dat noemen wij win-win.’

Niet alleen gezinnen met kinderen of tieners kunnen zich aanmelden. Ook mensen zonder kinderen of waarvan de kinderen al het huis uit zijn, worden van harte uitgenodigd om te reageren. ‘Soms zijn we op zoek naar volwassenen die kinderen willen begeleiden naar de kinderboerderij, of iemand die een ochtend in de week een paar uurtjes op de baby wil passen. Maar er zijn ook moeders die contact zoeken met andere moeders om samen iets leuks te doen terwijl de kinderen spelen, vertelt Marijke.

De Buurtgezinnenfamilie
Regelmatig worden er voor de gezinnen een aantal uitjes georganiseerd of aangeboden. Bijvoorbeeld met Stichting Dag Zonder Zorgen. Er werd een bus vol Buurtgezinnen meegenomen naar bijvoorbeeld een attractiepark of speelparadijs. Of een pannenkoekenfeest in de zomer voor gezinnen die niet op vakantie kunnen. Door de gezinnen zo informeel bij elkaar te brengen ontstaat er cohesie. ‘We zijn een grote Buurtgezinnenfamilie’, zoals een vader zei.

Stichting Dag zonder zorgen
Stichting Dag Zonder Zorgen

Stichting Dag Zonder Zorgen
In 2016 is ondernemer Rick de Jong (die jarenlang in Houten woonde) begonnen met Stichting Dag Zonder Zorgen vanuit de ambitie iets terug te willen doen voor de maatschappij. Eén op de acht kinderen groeit op in armoede.

Stichting Dag Zonder Zorgen zorgt ervoor dat gezinnen met kinderen tot en met 18 jaar, die
het niet al te breed hebben, kunnen genieten van een gezinservaring, door middel van het organiseren van een dagje uit. Zo bouwen ze een herinnering op die ze hun leven niet zullen vergeten. Rick: ‘Voor de selectie van gezinnen hebben wij in Houten contact met Buurtgezinnen.nl. Marijke heeft een warme band met de gezinnen. Het kost haar weinig moeite om gezinnen aan te dragen.’

Wilt u de Stichting sponsoren? Neem dan contact op met Rick de Jong, info@dagzonderzorgen.nl of (06) 510 341 07.

Steungezin worden bij Buurtgezinnen?
Wilt u eens nadenken of u iets kunt betekenen voor een ander gezin? Samen kijken we naar de mogelijkheden.

Voor meer informatie: www.buurtgezinnen.nl
Volg ons op Instagram @buurtgezinneninhouten, like de Facebookpagina van Buurtgezinnen.nl in Houten
E-mail: marijke@buurtgezinnen.nl
Marijke van Tiggelen
Coördinator Buurtgezinnen.nl in Houten
06-39402710