Ongeveer de helft van alle huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Eén op de vijf huishoudens heeft een hond en één op de vier heeft een kat. 40% van de huishoudens met katten hebben zelfs meerdere huisdieren rondlopen. Dit zijn zomaar wat landelijke cijfers, maar voor Houten geldt het niet anders.

Gezinslid
Honden en katten maken deel uit van het gezin. Vroeger was de hond een nutsdier; hij moest het erf bewaken en sliep meestal buiten of in de schuur. Tegenwoordig leeft ons huisdier bij ons in de woonkamer, ligt op de bank te slapen en wordt veel geknuffeld. Een onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de opvoeding van de hond parallel loopt met de opvoeding van onze kinderen. We houden van ze en ze horen er helemaal bij!

Chippen en registreren
Veel katten en poezen lopen overdag en ’s nachts op straat. Helaas gebeurt het weleens dat ons trouwe vriendje niet thuiskomt. Soms zit het beestje opgesloten in een schuur en komt het na een paar dagen weer aanlopen, maar soms is er een aanrijding gebeurd. Dan is het heel erg fijn dat het dier weer teruggebracht kan worden bij zijn eigenaar, al dan niet om afscheid te nemen. Dit is één van de redenen waarom het zo belangrijk is om je kat of poes te laten chippen én registreren.

Voor honden geldt al een verplichting dat ze gechipt en geregistreerd moeten zijn. Deze regel is niet alleen opgesteld zodat de hond weer herenigd kan worden met zijn baasje na een vermissing, het is ook een middel om malafide hondenhandel tegen te gaan.

PetBase
PetBase is een online databank waar dierenartsen, fokkers en asielen huisdieren kunnen registreren. Diereigenaren kunnen daarna hun gegevens zelf gratis wijzigen. Zorg dat uw gegevens up-to-date zijn! Na een verhuizing bijvoorbeeld, raken onze vriendjes vaak de weg kwijt. Zo fijn als ze weer thuiskomen!

Meer weten over PetBase? Kijk op www.petbase.eu. Meerdere dierenartsen in Houten werken met PetBase samen!

PetBase
Vlierweg 38A
3991 BD Houten
www.petbase.eu

 

PetBase