Het mes ging in de regenboogtaart, na het hijsen van de vlag op Coming-out day. Een dag om te vieren dat iedere Houtenaar zich vrij en veilig mag voelen om zichzelf te zijn. Of je nu homo, hetero, bi of trans bent, de vlag gaat voor je uit!

De vlag wapperde vrolijk voor het gemeentehuis, en de taart werd gezellig opgegeten. Met een kopje koffie in de hand pratend, wees mijn gesprekspartner me op twee mensen, die buiten weg wandelden. ‘Die kwamen alleen voor de koffie met taart, zielig hè…’. De man en vrouw, een boodschappenkarretje achter zich aan trekkend, zagen er best opgewekt uit.

Ik moest denken aan een kerk in de Londense binnenstad waar ik ooit was. Na de kerkdienst voegden de daklozen zich in de rij voor de koffie met cake en ander lekkers. Daarna konden ze in de banken van de kerk bijslapen, tot er weer een kerkdienst was. Het leek daar volkomen vanzelfsprekend; geen gunst, maar een goede gewoonte. De koffie met taart en de warmte van de kerk was ook voor hen.

Delen wat je hebt met een ander, gewoon omdat je genoeg hebt, dat deed Sint Maarten ook. Je weet wel: die heilige die ons het feest op 11 november met de lampionnen en het snoepgoed bezorgde. De man waar hij mee deelde kreeg geen taart of snoepjes maar de helft van zijn mantel. Die sneed hij doormidden, zodat ze allebei warm konden blijven in de winterkou. Sint Maarten werd de beschermheilige van de stad Utrecht, en men zegt dat de halve mantel nog terug te zien is in het wapen van de stad. Misschien kunnen we in Houten Sint Maarten wel adopteren als beschermheilige die ons eraan herinnert, dat het belangrijk is te delen wat je hebt, omdat ieder evenveel waard is!

 

Rebecca Onderstal
Predikant Protestantse gemeente Houten (Opstandingskerk)

Lees ook de column van ds. P. Baas, Predikant van de Sionkerk.