Juist als het buiten lekker waait, kraakt en knispert, is het heerlijk om te gaan wandelen. Want dat is hét weer voor een frisse neus en rode wangen, en na zo’n wandeling smaakt een welverdiende chocolademelk beter dan ooit. In de gemeente Houten zijn diverse mooie wandelroutes met een snufje historie, die ieder jaargetijde prachtig zijn. Hierbij een aantal ideeën voor een gezonde winterwandeling.

 

De mooiste winterwandelingenKlompenpad Lint- en Liniepad – 10 km
Wat is een Klompenpad? Dat zijn wandelroutes die zoveel mogelijk over onverharde paden, boerenland en historische tracés lopen. Het Lint- en Liniepad loopt langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Zoals Werk aan de Groeneweg, een verdedigingsstelling voor het verder gelegen Fort Honswijk. Om het verdedigingswerk te verbloemen werden ongeveer 2930 fruitbomen aangeplant.

Ontdek het mooie buitengebied van Schalkwijk. Wandelen door weilanden, langs een lint van boerderijen en de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Geniet van weidse uitzichten, de rust en ontdek de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Klompen aan, rugzak op en gaan.
Startpunt: TOP Eiland van Schalkwijk – Pand Pannenkoek, Provincialeweg 1, Schalkwijk

De mooiste winterwandelingenOmmetjes Houten – 8 á 9 km
Vanuit Houten zijn drie wandelroutes van 8 à 9 kilometer langs groene oases en historische plekken uitgezet: Ommetje Houten.

Er zijn Ommetjes De Rietplas, Imkerspark en Nieuw Wulven. Twee routes starten vanaf het centrum van Houten, bij Het Rond, één vanaf Houten Castellum.
Van iedere route is een routefolder gemaakt, met kaartje, illustraties en informatie. De routes zijn verkrijgbaar bij het VVV-agentschap Houten.

De mooiste winterwandelingenRondje Linielanding – 10 of 16 km
Via deze wandelroute loop je van Hajé Linielanding over het Eiland van Schalkwijk en verken je een deel van de Hollandse Waterlinie. Het is een prachtige wandeltocht langs forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en door een landschap dat teruggaat naar de 13e en 14e eeuw. Je wandelt onder andere over een vlonderpad door het Verdronken Bos waar verschillende watervogels, zoals de grote zilverreiger, regelmatig te vinden zijn. De langere variant van deze route komt langs maar liefst 4 forten van de Hollandse Waterlinie.
Startpunt: Hajé Linielanding, Waterliniedok 1, Nieuwegein

Zie voor meer informatie over de bovengenoemde routes www.vvvkrommerijnstreek.nl/routes

VVV Kromme Rijnstreek